Hur solceller fungerar – vad du bör veta om tekniken
Specialpaneler är en av de centrala komponenterna utan vilka varken ett hushålls- eller företagsbaserat solenergisystem kan fungera. Hur fungerar solceller med batterier? De är den första komponenten i varje solcellssystem som står för den initiala "kontakten" med solens strålar och därmed möjliggör deras vidare transport inom systemet, vilket i sin tur leder till produktion av miljövänlig el. Solcellsmoduler med rätt effekt kan bli en permanent källa till helt gratis och ekologisk elektricitet.
Vad solceller är och hur de fungerar
Funktionaliteten hos dessa enheter bygger på en beprövad mekanism som enkelt kan delas upp i tre steg.
Hur solceller fungerar steg för steg:
  • I det första steget spelar solens strålning huvudrollen. Strålarna faller på panelernas yta och når därefter direkt cellerna. Här sker en reaktion – fotonerna får elektronerna att röra sig, vilket i sin tur genererar energi.
  • I det andra steget aktiveras växelriktarna (även kallade frekvensomvandlare). De ansvarar för att omvandla likströmmen (som ”producerades” i föregående steg) till växelström, som effektivt kan driva installationer och användas av slutanvändarna.
  • Till sist levereras elektriciteten till uttagen. Det vill säga, den nämnda växelströmmen går direkt in i elinstallationen där den kan användas för att driva alla möjliga enheter, maskiner eller till och med värmesystem.
Panelerna är vanligtvis rektangulära (mer sällan kvadratiska) moduler.
Solceller – hur de fungerar beroende på tillverkningsgeneration
Det finns skillnader mellan olika generationer av solceller.
Detta är viktigt att veta:
  1. Hur fungerar solceller med förstegenerationens celler (monokristallina)? Denna typ är den mest populära och därför också den mest valda. Konstruktionen bygger på monokristallint kisel, vilket säkerställer korrekt riktning av solens ljus och erbjuder mycket hög effektivitet. Dessa lösningar kan skryta med imponerande produktivitet. Det är värt att nämna halvcells-teknologin. Som namnet antyder innebär detta att komponenterna delas ”i två”, vilket möjliggör en dubblering av effektiviteten! Monokristaller kännetecknas av tillförlitlighet, ett relativt högre pris och lång livslängd.
  2. Polykristallina solceller – hur fungerar de? Dessa kommer strax efter monokristallina i popularitet. De tillverkas av kristalliserat kisel. På grund av tillverkningsprocessen och konstruktionssärdragen är deras effektivitet i genomsnitt något lägre. Paneler med polykristallina komponenter kännetecknas av: medelhög produktivitet, mer överkomligt pris och jämförelsevis lång livslängd.
  3. Modeller med andragenerationens celler (amorfa) – hur fungerar dessa solceller? Deras funktion baseras på strukturen hos amorft kiseldioxid. Att använda denna teknik gör dem å ena sidan billiga, men å andra sidan har de låg effektivitet och kort livslängd. Av dessa skäl används de ofta i små paneler för att driva lampor eller miniräknare. De är mycket billigare än de tidigare alternativen.
Solpaneler med tredjegenerationens celler innehåller inte kisel och fungerar genom en process som liknar fotosyntes. De har kort livslängd, låg effektivitet och högt pris.
Hur solceller fungerar – fysiken beror på installationsplatsen
En viktig faktor som påverkar effektiviteten och livslängden är platsen där systemen installeras.
De mest lämpliga installationsplatserna är:
  1. Tak på bostadshus eller andra byggnader. Denna installationsmetod är fortfarande den mest populära, särskilt bland privatpersoner. Det är inte förvånande, eftersom varje husägare har ett tak där solceller enkelt kan placeras. Dessutom är detta en mycket effektiv placering. Hur fungerar solceller med batterier i detta fall? Å ena sidan minskar risken för att panelens yta skuggas av träd, grannhus eller andra objekt. Å andra sidan möjliggör det maximal användning av befintligt utrymme. Denna metod uppskattas också av företagare (särskilt lager, fabriker osv.). Att installera moduler på taket på sådana byggnader bidrar till hög affärsavkastning. 
  2. Direkt på marken. Denna typ av solcellsinstallation kan också placeras på marken. Denna metod är särskilt effektiv när takytan är otillräcklig eller dess orientering inte tillåter optimal solinstrålning. Allt du behöver är en tillräckligt stor yta och en korrekt ”exponerad” plats. På vintern är denna lösning enklare att skydda mot is och andra negativa faktorer tack vare lätt tillgång till ytan.
  3. På andra, mindre uppenbara platser. Ytor som terrasser, balkonger, fasader, garagetak, skjul eller till och med carportar kan vara utmärkta platser för installation av solcellspaneler (även med beaktande av tidigare nämnda begränsningar).  
  4. På specialbyggda konstruktioner. Om ovan nämnda möjligheter inte finns – kom ihåg att panelerna också kan monteras på specialkonstruerade ställningar, specifikt utformade för att fästa solcellspaneler. Denna lösning är effektiv när andra alternativ inte fungerar av olika orsaker.
Att förstå hur solceller fungerar är viktigt innan installation och köp. Det hjälper dig att välja det mest lämpliga alternativet.

Få en kostnadsberäkning
för ditt projekt

Få en kostnadsberäkning
Genom att fylla i formuläret godkänner du villkoren i vår "Integritetspolicy"
Lämna en förfrågan så kontaktar vi dig för att klargöra projektets detaljer och beräkna kostnaden för installation av paneler. Vi hjälper dig att installera solceller på taket och erbjuder skräddarsydda lösningar för att installera solpaneler villa – snabbt, tryggt och effektivt.